Blog

{"autoplay":"true","autoplay_speed":3000,"speed":300,"arrows":"false","dots":"false"}

Mały browar z ogromną historią!

Blog

Elegancki, pielęgnujący tradycję i pomimo swoich 170 lat, wciąż w wyśmienitej formie! Czy wiecie, że Browar Zamkowy w Cieszynie to prawdopodobnie najdłużej, nieprzerwanie działający browar w Polsce!?
Jego historia rozpoczęła się w latach 40. XIX w. za sprawą Karola Ludwika Habsburga, arcyksięcia cieszyńskiego, który w ramach przebudowy swojej rezydencji podjął jakże trafną decyzję o ulokowaniu w tym miejscu nowoczesnego browaru! Wiedeński architekt Josef Kornhäusl okazał się świetny wyborem i zaledwie w ciągu sześciu lat na wzgórzu zamkowym swoją działalność rozpoczął Browar Zamkowy.
Misją browaru było kontynuowanie starych, średniowiecznych tradycji miejscowych piwowarów, ale przy wykorzystaniu nowoczesnych metod produkcji. Tak powstał sztandarowy produkt cieszyńskiego browaru – piwo typu pilzneńskiego.

Tradycja i nowoczesność z pewnością idealnie definiują to miejsce, a magia piwowarstwa jest tu obecna na każdym kroku. Piwo powstaje w ten sam sposób co 170 lat temu, przy zastosowaniu tradycyjnej metody dolnej fermentacji w otwartych kadziach, w zabytkowych piwnicach, a piwowarzy stosują techniki rzemieślnicze oraz maszyny z przełomu wieku. Dzięki temu browar jest unikatem na skalę europejską, jedynym takim w Polsce i jednym z nielicznych w Europie.

Układ wnętrz również pozostał niezmienny, dzięki czemu wciąż można podziwiać stare, zabytkowe piwnice wydrążone wewnątrz Góry Zamkowej. Niegdyś pełniły ogromnie ważną rolę chłodni i magazynu na lód umożliwiających utrzymanie stałej temperatury w leżakowniach. W epoce przed wynalezieniem lodówek i chłodziarek było to niezwykle innowacyjne rozwiązanie, a ciekawostką jest fakt, że tunel lodowy wewnątrz góry potrafił magazynować lód wycinany zimą aż do lata!
Goszcząc w Cieszynie koniecznie odwiedźcie muzeum na terenie Browaru Zamkowego ukazujące nie tylko historię browaru, ale także piwowarstwa na Śląsku Cieszyńskim. Na szczególną uwagę zasługują autentyczne maszyny i narzędzia oraz inne unikatowe eksponaty.
To naprawdę “żywe muzeum piwowarstwa”, gdzie można zobaczyć proces autentycznej produkcji wyjątkowego piwa. 🙂